Sunday, April 18, 2010

Cuti Sekolah bulan March

Update yang sangat lambat...

Monday, April 5, 2010

Hasanah

Alhamdulillah, at last. Hasanah diterima masuk ke MRSM Pendang. After kakct dan che abe buat rayuan on-line, Angah dapat masuk kesana 2nd batch.

Nasib baik kakct tergerak hati nak check online. Sebab there was no letter of offer being sent to us.

Cuti sekolah bulan 3, my parents nak ikut balik ke Kelate sebab nak tengok rumah we all yang dah hampir 2 tahun siap. The children sume dah balik dengan ayah dia on the first day cuti. We all berempat bailk naik flight few days after that. Lepas book tiket air asia, tiba2 hati tergerak nak check MARA punya website for angah punya rayuan. Tengok2...kena register on the 23rd March.

Alamak, we all plan nak balik ke KL pada 22hb tu...so terpaksalah tukar plan. Kena balik awal satu hari so that on the 22nd tu we all dah boleh bertolak ke Pendang. Nasib lah che abe..sure dia penat sebab baru drive dr Kelantan, on the next day dah nak kena travel ke Kedah pula. Hmm Nak buat cemana.

So... below are the pics masa hantar Angah. Kami pergi ber empat saja sebab along ada periksa hari Isnin tu...


We all tido semalaman di Hotel Seri Malaysia Alor Setar. Mlm tu, we had dinner at my fren's house Teh. TQ Teh.. macam2 dia masak..


Si kecik ni pun sama sibuk...



Seronok Angah...

Bilik Angah. Roomates dia sume orang Kedah. Tk lama lagi pandai cakap kedah noh..

Before balik, we all bawa Angah round bandar Pendang... or shud i say Pekan Pendang. Yang penting, tunjuk kat dia mana bank...


Pemandangan MRSM Pendang...not bad

Lambaian angah sebelum we all bertolak pulang...

Wednesday, March 3, 2010

Masri's Family Day 26-28 Feb 2010 at TBR, PD

We really enjoyed our surprise Family Day. The surprise really menjadi. Yang tahu cuma the 5 sibblings and the spouses. Anak2 kami pun tak tahu except anak2 cik Ina (ni pun sebab dah ter cakap).

What happened was, semua orang beritahu anak masing2 that we will have a vacation and u need to bring this and that. (cth: kasut sukan etc). Ina and mak dah sampai kat Tiara Beach Resort dulu. Followed by Elly, tapi mak dan bapa dah disorokkan oleh Cik Ina di dalam bilik.

Kebetulan, kakct, kaknorli and Intan sampai lebih kurang sama time and we accidently met at the resort lobby. Apalagi...budak2 sume terkejut tengok their cousin kat situ. He he. Terpinga2 they all. Baru lah pecah rahsia

Since everybody dah sampai, lepas amik kunci, we straight away pergi ke bilik mak. Cik Ina and Cik Elly dah on standby mode. Rombongan ni pula (the three families) riuh bukan main coz the children macam tak percaya that everybody is there...Bila rombongan we all sampai..(lift kena 2 trip sebab ramai..), riuh rendah lah jadinya.

1,2,3 - buka pintu bilik mak. "SURPRISE". Terperanjat katak lah kedua orang tua ku... Let's just enjoy the pics. It will tell you what happened...
Bapa tersenyum menerima kunjungan surprise kami
Maklah orang yang paling gembira. Sehingga menitiskan airmata kegembiraan. (ada gambar, tp tak leh share lah)

Malam tu we had a bbq dinner. Each of us gave a speech, including mak and bapa. Ni gambar mak sedang meneliti hadiah dari kami. A collection of mak dan bapa punya gambar, plus gambar we all masa kecik2. Mengenang nostalgia lama..
Ini, frame gambar mak, bapa dan anak2. Ditempah khas dari Kuantan

This is the album...
Ni..we took this picture after the telematch (2nd day). Lepas telematch, they all naik basikal round the resort... Kakct suka gambar ni.

E-in naik beskal
Ni lepas telematch..kumpul makan aiskrim plak
Telematch
Nisa! Nak patah pinggang wak tarik Nisa. Ayah sorang tarik tak larat :-)
2 cute mummies
Lawak tul...Charlie Chaplin
Peluk, jangan tak peluk bang..
Acara paling seronok utk adult
Acara penyu bertelur... Along and Angah
Acara penyampaian hadiah...Najeed tak sempat2 dah buka hadiah dulu..

Ammar really enjoying his ride...
Sepupu sepapat makcik pakcik sume masuk kolam (1st day)
2nd night ada acara memotong kek anniversary... kasi bunga lagi
Suap pak, jangan tak suap...
Before balik...kumpul lagi makan cendol tepi jalan plak..

Insya Allah, we all akan jadikan acara ni sebagai acara 2 atau 3 tahun sekali. (every year..mau nipis poket ku. he he). The kids really enjoyed the event, mak dan bapa pun gembira, kami 5 beradik pun suka. Of course suami2 pun suka.
To all my sisters -thanks for the cooperation, ideas, keringat and contribution.
To all the spouses - berbanyak terima kasih sebab bersetuju untuk join and merealisasikan the event. Kalau you all tak approve, tak jalan juga acara ni..
To my children, nieces and nephews - esok2 you all organize pula untuk kami noh... :-)

Friday, February 5, 2010

Makan...







Antara makanan yang dimasak last week.....

Thursday, January 28, 2010

Happy Birthday Abe

Actually his birthday was last Tuesday (26 th Jan), tapi baru sempat nak post hari ni. Guess what, this year tak ada gift except the wishes. We wanted to have dinner on that day, but somehow it got postponed. We are suppose to go tadi..but it got postponed again. Si Dafina meragam sebab sembelit. Berpeluh2, tak lepas. When she's done, it's already 10.00 pm. So, abe dah tak ada mood...last2 makan maggie. Sian kan. Kakct pun amik roti cecah air kopi.

Last year we had celebration at Bora Ombak, eve on his birthday. Siap ajak mak, bapa and cik Intan. And i also bought him a handphone. Tahun ni.. abuk pun tarak. Hopefully hari ni kita jadi dating ye bang :-)


Gambar pasangan ideal


3 generasi : the niece, the aunty and the nyai


my kids with cik Intan infront of Bora Ampang

Kecik Hati

Yesterday i got offended by a remark made by my new boss to be. Kocik hati den bilo dengar remark dia tu. But what to do... i still have to work. Sigh...

Sunday, January 24, 2010

Masri's Family Day

Untuk menghilangkan stress, I'm planning for Masri's family Day.. (of course bukan i sorang yang plan, together with the sisters!). Venue: Tempat yang dekat2 jer. Not a big crowd though. Dalam 30 orang jer. Will update once it becomes reality. Chao!

Monday, January 18, 2010

STRESS!!


For the past one and a half month, hidup terasa sgt stress. Dengan house chores yang tak pernah habis, ditambah pula perangai anak2 yang kadang2 memening kan kepala, especially yang kecik 2 orang ni. Sorang kuat menangis, sorang lagi kuat menyakat. Lepas tu mejerit2 sampai satu taman boleh dengar. Suara pula bukan main nyaringnya! Harus boleh dapat darah tinggi!

And now, perkembangan kat office yang tak berapa baik pula..Malas nak cerita lebih cuma...bila lah che abe ni nak kaya. Bole lah kakct duduk kat rumah je jaga anak2. Hi k Hik

Semalam pergi ke klinik. Entah kenapa for the past two weeks ni selalu kena gastrik. Bila beritahu doktor, terus dia tanya, Awak Stress Ke? Aik, apa kena mengena stress dengan gastrik? Kalau dengan migraine tu logik lah juga. Rupa2nya, doktor kata memang ada pertalian gastril and stress. Dia kata kalau kita stress, perut akan mengeluarkan asid secara berlebihan. Mmmm...no wonder.

Thursday, December 24, 2009

PMR Result dah keluar!

5A, 4B! Frust juga sebab trial dia dapat 6A. ALong amik kelas aliran agama, sebab tu dia amik 9 subjek. A-Maths (berbaloi hantar tution kat maths clinic), Bahasa Arab, Agama Islam, BM and BI. B- Geog, Sejarah, KHB dan Science.

Tak apalah Along...cuba lagi SPM nanti. But you must work harder, kay!

Monday, December 14, 2009

Trip to Bali - Day 1


Tempat massage kaki

Apalah...orang nak g honeymoon, dia kasi single bed punya katil daaaa...

Pandangan Aston Bali dari depan

Ni kat tepi pantai...mat saleh berjemur. Pantai dia memang cantik...


Ni swimming pool. Frust sebab tak sempat nak mandi kat sini..

Flight we all was on the 30th, pukul 5.00 pm. There was a slight delay, gitu gini we all touched down dalam pukul 9.00 pm. Kakct amik package dari Enesty Travel, "Wow Bali", my leisure. So, we all sampai dah dijemput oleh Pak Wayan dan tourist guide, Ibu Made. Kakct pilih hotel Aston Bali, around 20mins from airport. Location, kat Tanjung Benoa. (dekat2 area Nusa Dua). Punyalah susah masa nak decide hotel, last2 we all pilih nak tempat yang tenang. That's why we all tak duduk di Kuta. Tapi, i tell u, memang tak menyesal pilih hotel ni sebab pantai dia memang cantik. Hotel pun ok. Cuma, problem...food as this is not a halal hotel. Around pukul 9.30 sampai hotel, lepas check in sempat juga jalan2 jap kat hotel. Pastu we had our dinner kat dalam bilik jer. Guess what, makan maggie. He he. Duduk 5 star boutique hotel, tapi makan maggie. Khas bawa dari Malaysia tu...
Habis 1st day. Sambung pula 2nd day in the next post ye

Sunday, December 6, 2009

Cik Intan's Wedding


4 dara pingitan (slightly before the nikah ceremony).


Finally, my 4th sister dah jadi isteri orang. Syukur... Semua anak mak dan bapa dah ada orang nak "jaga". Semoga berkekalan hingga ke akhir hayat.

The nikah ceremony was on the 4th Dec, a day before kakct and che abe pulang from Bali. Kita orang hari tu almost tak jadi ke Bali sebab we had to leave the kids at my mom's house. To make it worse, without a maid. Knowing that there will be a lot of work to be done during majlis kahwin. But after cik Ina agrees to look after the kids (basically the makan and of course loads of laundry), we continued with the plan. Sorrylah cik Ina, mak and bapa if we cause you so much trouble (ni sebab bibik tak ada lah ni.grrrr, if not, not so bad...he he, nak sedapkan hati ni..)

Hari lansung was on the 5th (Sabtu). Alhamdulillah, everything went smooth. Jemputan yang hadir pun ramai, food pun just nice, dan semuanya selamat.

Bertandang was on 7th (Isnin) di Muar, Serom 5. A bit weird ya. Tapi, surprisingly jemputan kat sana eventhough buat hari kerja macam hari cuti. I guess kat sana memang biasa kot orang buat wedding time hari kerja.




The first kiss from the groom




Cik Intan peluk mak after the nikah..

Berarak...pengapit tu is my eldest sis and her husband


My kids and Najeed at Khairy's (new bro in law) kampung during bertandang


The whole rombongan masa bertandang. Semua adik beradik dan one car from Muar, jiran lama my father - Cik Sudin and wife dan Harnis and wife. Tima kasih cik sudin sebab sudi jadi rombongan kami..

Trip to Bali - Gambar brg2 shopping (partly)

Came back from Bali last Thursday. Really enjoyed our holiday, and of course without the kids... he he.

Rupanya si Dafina asyik nangis jer kalau kakct telepon. Kesian dia, dah besar. Dulu masa 1st time tinggal, masa kakct dan che abe pergi Bandung, dia kecil lagi, so it was easier. That was in Oct last year.

Post yang pertama.. tunjuk brg2 yang dibeli dulu. Cerita akan menyusul kemudian...

Antara souvenirs / brg yang dibawa pulang....


Key chains and baju tido anak2 dara. Baju beli 3 dapat 100k kat Tanah Lot. Key Chains-20pcs for 30k. Murah kan.


Ukiran moto harley davidson and speda. Satu moto tu beli kat Kintamani. Dia letak 120k, tawar dapat 70k. Sampai di Tegalalang, tawar punya tawar from 150k dapat 50k, so che abe rembat satu lagi. Speda-70k


T-shirts - ni macam2 harga ranging from 20k to 35k


Bahan2 melulur dan aromateraphy oil. Bahan melulur-8.5k each, minyak-16k

Kopi, makanan ringan dan beg untuk susu dafina. Beg-50k kat Tegalalang, kerepek2 - 100k (macam mahal lah pulak), kopi ginseng - 2 bekas tu -300k (mahal betul!). Kopi Bali kat Krisna-20k
Souvenirs - Beg utk kwn2 ranging from 13k to 25k. Yang 13k di Krisna kalau di pasar sukawati only 10k

Lagi T-shirt - di Kintamani 6pcs for 100k